Jak wędzić szynkę?

Jak wędzić szynkę?

Przebierając w różnych rodzajach wędlin, możesz komponować wymyślne przekąski i dania, którymi oczarujesz podniebienia domowników lub zaproszonych na kolację gości. Zachwytom nie będzie końca szczególnie wtedy, gdy na stole pojawi się szynka, którą uwędzisz samodzielnie. Mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt, nawet początkujące osoby nie będą mieć problemu z przygotowaniem aromatycznej wędliny. Poznając kilka podstawowych zasad, dowiesz się jak wędzić szynkę, by wydobyć z niej wyjątkowy smak i wydłużyć jej trwałość.

Gdzie wędzić szynkę?

Rozpoczynając przygodę z wędzeniem, należy zaopatrzyć się w profesjonalne oprzyrządowanie. Jeżeli chcesz wypełnić dom zapachem świeżo wędzonej szynki, skorzystaj z wędzarni, która nie zajmie dużo przestrzeni, a pozwoli Ci rozwinąć skrzydła, jeżeli chodzi o kulinarne zdolności. Poniżej znajdziesz kilka argumentów przemawiających za tym, dlaczego warto korzystać z wędzarni ogrodowej:

- jest wygodna w użytkowaniu – możesz zająć się wędzeniem tuż obok swojego domu,
- ma kompaktowe wymiary – ustawisz ją nawet w niewielkim ogrodzie,
- będzie stanowić ciekawy akcent w każdej przestrzeni,
- posiada wszystkie niezbędne akcesoria m.in. zestaw haków o różnych wymiarach, drewniane kołki, siatkę do wędzenia na leżąco.

Przydomowa wędzarnia to bardzo praktyczny dodatek do każdego ogrodu. Dzięki przemyślanej konstrukcji wędzenie jest bardzo efektywne, a za pomocą uchwytów w razie potrzeby swobodnie zmienisz jej umiejscowienie. Ponadto jest inwestycją na długie lata, ponieważ wykonana jest z grubej blachy, która jest gwarancją trwałości.

Najważniejsze zasady wędzenia

Cierpliwość popłaca – tak krótko można podsumować proces wędzenia, który jest dość czasochłonnym zajęciem. Dym oraz temperatura muszą zdążyć dokładnie osuszyć mięso oraz nasycić je aromatem. Warto jednak wiedzieć o tym, że im wyższa temperatura w wędzarni, to czas wędzenia jest krótszy. Chcąc posmakować tradycyjnej wędzonej szynki, musisz kierować się kilkoma podstawowymi zasadami:
wnętrze wędzarni przed ułożeniem szynki powinno być dokładnie osuszone,
wykorzystuj drewno liściaste, sezonowane, zdrowe i pozbawione kory,
kontroluj temperaturę – pomoże Ci w tym wbudowany termometr,
ważne jest utrzymanie właściwej gęstości dymu – zostaje uzyskana dzięki otworom znajdującym się w obudowie wędzarni.

Dlaczego warto wędzić szynkę

Opanowanie sztuki wędzenia to bardzo przydatna umiejętność, bo w dowolnej chwili możesz przygotować sobie i rodzinie aromatyczne wędliny domowej roboty. Szynka, którą uwędzisz we własnym zakresie będzie produktem o znakomitych właściwościach, a mianowicie będzie posiadać:
- niepowtarzalny i charakterystyczny smak,
- kolor zachęcający do jedzenia,
- idealną strukturę – miękkość i właściwy poziom soczystości,
- lepszą trwałość – dłuższy czas przechowywania.

Samemu nadzorując proces wędzenia zyskujesz pewność, że Twoje wyroby będą mieć wysoką jakość – zadbasz o wybór najlepszego mięsa, a wędzenie będzie odbywać się w kontrolowanych warunkach i z wykorzystaniem czystego drewna bez chemicznych dodatków. Satysfakcja, że samodzielnie udało Ci się przyrządzić niesamowicie apetyczną szynkę to najlepsza nagroda za poświęcony czas na wędzenie.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback