Naczynia żeliwne i kociołki żeliwne a ich wpływ na zdrowie

Naczynia żeliwne i kociołki żeliwne a ich wpływ na zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować jedzenie, które sprzyja zdrowiu? Cóż, okazuje się, że możesz łączyć wartości odżywcze pochodzące z produktów z… korzyściami zdrowotnymi pochodzącymi z używania naczyń żeliwnych! Garnki, patelnie czy kociołki żeliwne są niedrogie, nieprzywierające, mają wysoką odporność na temperaturę, są wolne od substancji chemicznych, a także pozwalają na uzupełnienie żelaza w organizmie. Dowiedz się, jak naczynia żeliwne mogą pozytywnie wpływać na Twoje zdrowie!

Naczynia żeliwne - wszechstronność i trwałość

Wszechstronność i trwałość kuchennych naczyń żeliwnych sprawia, że jest to wybór numer jeden, gdy szuka się garnków czy patelni, które posłużą wiele lat. Konieczne jest jednak utrzymywanie ich w dobrym stanie. Te małe starania to i tak niewiele przy ich dobroczynnym wpływie na zdrowie. Możesz kupić naczynie żeliwne, które zostało wcześniej już przygotowane do gotowania lub możesz je sezonować samodzielnie, nacierając je olejem kuchennym i wypalając kilkukrotnie w piecu lub nad ogniskiem. Smarowanie naczynia żeliwnego olejem za każdym razem, gdy gotujesz, pozwala budować trwałą, nieprzywierająca powłokę. Żeliwo również świetnie zatrzymuje ciepło, więc zużywa się mniej gazu czy energii podczas gotowania.

Kociołki żeliwne - bez żadnych niebezpiecznych chemikaliów

Korzystając z kociołków czy garnków żeliwnych, można również uniknąć narażenia się na niebezpieczne chemikalia, które niestety często uwalniają się podczas gotowania w standardowych garnkach nieprzywierających. Zwykłe naczynia kuchenne wydzielają w wysokich temperaturach toksyczne opary, a także zawierają perfluorowęglowodory (PFC). Te chemikalia są jednym z przyczyn uszkodzeń wątroby, nowotworów i wczesnej menopauzy.

Garnki żeliwne a suplementacja żelaza

Przyjęło się, że gotowanie w naczyniach żeliwnych może pomóc podnieść poziom żelaza w organizmie. Im potrawa jest kwaśniejsza i dłużej gotowana, tym większa ilość żelaza może zostać do niej przeniesiona z naczynia żeliwnego. Również potrawy, które zawierają więcej wody, zazwyczaj absorbują więcej żelaza. Może to być szczególnie korzystne dla osób z wysokim ryzykiem niedoboru żelaza lub niedokrwistości, w tym kobiet w wieku rozrodczym, kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci oraz nastoletnich dziewcząt.

Kuchenne wyroby z żelaza a odchudzanie

Warto również pamiętać, że do zrobienia potrawy w naczyniach żeliwnych nie jest konieczne używanie tłuszczu (chociaż czasami warto minimalnie go użyć), dzięki czemu posiłki są zdrowsze, a Ty w łatwiejszy sposób możesz zachować szczupłą sylwetkę. Kociołki żeliwne czy inne wyroby z żeliwa, które są sezonowane to świetne narzędzia dla osób, które chcą ograniczyć zawartość tłuszczów w swojej diecie.

Żeliwne kociołki, garnki, patelnie - odpowiednie czyszczenie

Niektórzy ludzie uważają czyszczenie naczyń żeliwnych za zbyt trudne, co nie jest prawdą! Gdy skończysz już gotować, weź patelnię czy garnek do zlewu i pod gorącą bieżącą wodą, zetrzyj wszystkie kawałki jedzenia za pomocą metalowej szpatułki. Następnie umieść naczynie w piecu, aby wyschło, a później przetrzyj je papierowym ręcznikiem zanurzonym w odrobinie oleju. Przechowuj naczynia żeliwne w suchym miejscu.

Naczynia żeliwne, takie jak kociołki żeliwne służące do gotowania nad ogniem to świetne akcesoria kuchenne, dzięki którym nie tylko przyrządzisz pyszne dania, ale także zadbasz o swoje zdrowie.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback