Kociołek węgierski - przepis na tradycyjny gulasz w kociołku

Kociołek węgierski - przepis na tradycyjny gulasz w kociołku

Gulasz to najsłynniejsze danie węgierskie na świecie, niemalże narodowy symbol tego kraju. Danie te przyrządzane jest z podstawowych składników, takich jak mięso, papryka i warzywa korzenne oraz najsłynniejszej przyprawy na Węgrzech: papryki. Gulasz można przygotować zarówno z wołowiną, jak i wieprzowiną, jednak tradycyjnie w przepisie widnieje wołowina. Pierwotnie było to sztandarowe danie pasterzy na węgierskiej nizinie, którzy żyli w koczowniczy sposób i wszystko gotowali w kociołku węgierskim.

Jak zrobić gulasz w kociołku na ognisko? - najważniejsze zasady

Tradycyjny węgierski gulasz jest doskonałym przykładem tego, jak kilka prostych składników, odpowiednio ugotowanych w kociołku węgierskim może dać niesamowity smak. Choć istnieje wiele odmian węgierskiego gulaszu i każdy kucharz robi go trochę inaczej, to istnieje pewien tradycyjny i autentyczny przepis z serca Węgier.

Tradycyjnie gulasz powstaje w specjalnym kociołku węgierskim, który świetnie rozprowadza ciepło, przez co idealnie gotuje wszystkie składniki i nadaje niesamowitego smaku. Różne regiony Węgier mają różne sposoby na przygotowywanie gulaszu, jednak pewne zasady są niezmienne - żadnej mąki, wina czy śmietany. Czasami gulasz węgierski podaje się z ziemniakami, czasami z makaronem jajecznym.

Węgierski gulasz w węgierskim kociołku - co będzie potrzebne?

Chcąc przyrządzić tradycyjny gulasz węgierski powinniśmy zacząć od podstaw. Niezbędny do tego celu będzie kociołek węgierski. Warto zaopatrzyć się w taki węgierski kociołek, będzie on przydatny do przygotowywania wielu innych dań, zarówno w kuchni jak i nad ogniskiem. Do przygotowania gulaszu będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 4 łyżki smalcu wieprzowego (ewentualnie oleju roślinnego)

  • 1 duża cebula grubo poszatkowana

  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminku, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, 2,5 łyżki stołowej węgierskiej papryki (głównie słodkiej i odrobiny ostrej), 2 liście laurowe, 2 szklanki bulionu wołowego, 5 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól do smaku

  • 1 kilogram łopatki wołowej

  • 2-3 pomidory pokrojone w kostkę, 2 papryki, 2-3 marchewki i pietruszki w plastrach, 1 mały seler pokrojony w kostkę, pół kilo ziemniaków w kostce

  • 4-5 filiżanek gorącej wody

Jak ugotować gulasz w węgierskim kociołku

W  kociołku węgierskim stop smalec. Gdy stanie się płynny, dodaj cebulę i podsmażaj, aż do momentu, kiedy się zarumieni. Często mieszaj, aby się nie przypaliła. Dodaj kminek, pieprz i liście laurowe i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij kociołek z ognia i dosyp papryki. Odstaw kociołek na ognisko i pamiętaj o częstym mieszaniu, gdyż spalona papryka ma gorzki smak. Dodaj pół szklanki bulionu wołowego i gotuj 5 minut. Następnie dodaj kostki wołowe i czosnek. Dobrze wymieszaj, aż każdy kawałek zostanie pokryty paprykowym sosem. Zmniejsz temperaturę do średniej (czyli skróć łańcuch, na którym wisi kociołek nad ogniskiem) i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, w którym kostki wołowiny zaczną się brązowieć. Dodaj pomidory, paprykę i pozostałą część bulionu. Teraz pozostaje już zawiesić lub ustawić kociołek dość wysoko nad ogniem i gotować gulasz przez ok. 1,5 godziny. Pilnuj swojego dania i mieszaj od czasu do czasu. Twój gulasz powinien być gotowy. Gotowanie w kociołku węgierskim nie jest takie trudne, wystarczy trochę wprawy.

Kociołek węgierski - co jeszcze się przyda

Korzystanie z kociołka węgierskiego i gotowanie w nim nad ogniskiem jest dużo prostsze, jeśli posiada się grill na trójnogu. Zdecydowanie ułatwia to  przygotowanie tradycyjnego gulaszu i każdej innej potrawy z kociołka węgierskiego. Warto nauczyć się gotowania w kociołku na ognisko, gdyż żeliwo nadaje wyjątkowy posmak potrawom, a dym z ogniska przyprawia je niesamowitym aromatem. Smak potraw przygotowanych na ognisku nie może się równać z niczym innym!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback

H1  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Proin luctus sed nunc in rutrum. Pellentesque suscipit consequat tortor, non ultrices ante aliquet id. Aliquam porta semper pharetra. Proin nec lobortis arcu. Maecenas pellentesque massa nec leo pulvinar, sed auctor libero suscipit. Nulla facilisi. Proin eget vulputate risus, ac congue enim. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc consequat aliquet justo, sit amet porta ipsum ullamcorper vel. Etiam eleifend arcu vitae leo sodales, sed porta enim iaculis. Suspendisse eget eros eget ipsum pharetra bibendum vel eu lorem.

Contact us

  • KORONO
  • Wschowa

hand_made.png