Wędzenie mięsa - jaki rodzaj mięsa wybrać do wędzarni ogrodowej?

Wędzenie mięsa - jaki rodzaj mięsa wybrać do wędzarni ogrodowej?

Wędzenie jest powolnym procesem gotowania, podczas którego wykorzystuje się dym, aby dodać smaku i zmiękczyć mięso. Wędzenie mięsa czy ryb uznawane jest niemalże za sztukę, co nie znaczy, że ten styl grillowania jest niedostępny dla zwykłych entuzjastów w ich własnym ogródku! Aby jednak móc się rozkoszować pysznymi wędzonymi przekąskami, musisz wiedzieć, jakiego rodzaju mięso wybrać.

Wędzarnia ogrodowa a wędzenie mięsa

Proces wędzenia mięsa zajmuje czasem nawet 20 godzin, dlatego wiele dobrych, chudych kawałków mięsa wysycha i staje się... niejadalne.

Kawałki mięsa, które uważamy za "złe" lub niskiej jakości o wiele lepiej radzą sobie z tak długim procesem wędzenia. Mięso pełne tkanki tłuszczowej i tkanki łącznej to najlepszy wybór. Po wędzeniu w wędzarni ogrodowej staje się ono delikatne, aromatyczne i pyszne. Dzieje się tak z powodu rozkładu kolagenu i jego zamianie w cukry, które podkreślają smak mięsa i utrzymują jego wilgotność.

Jakie mięso wybrać do domowej wędzarni?

Jak już wspomniano, niektóre rodzaje mięs dużo bardziej nadają się do wykorzystania w wędzarni ogrodowej  niż inne. Warto zobaczyć, jakie mięso będzie najlepsze do samodzielnego wędzenia. Jest to ważne przede wszystkim na początku, gdyż porażki w wędzeniu na tym etapie mogę skutecznie zniechęcić do dalszych eksperymentów. Wędzarnia ogrodowa może dać wiele frajdy, ale wymaga też trochę nauki i cierpliwości. Skorzystaj  z naszych porad i rozpocznij swoja przygodę z wędzeniem.

Wieprzowina, żeberka wieprzowe - idealny wybór do wędzarni ogrodowej

Delikatna, wilgotna i soczysta, wędzona w wedzarni domowej wieprzowina to najlepsze mięso na całym świecie. Smak jest słodkawy, a tekstura tego mięsa jest łagodnie żylasta, delikatna, bardzo wilgotna i niezbyt tłusta. Najlepsze części wieprzowiny do wędzenia to żeberka, łopatki i podudzia, ewentualnie nawet cała świnia (jeśli jest niewielkich rozmiarów i zmieści się do wędzarni ogrodowej). Jedyne, o czym musisz pamiętać to powolne (minimum 14 h) wędzenie mięsa wieprzowego w niskiej temperaturze (ok. 90 ° C).

Na szczególne uznanie zasługują wędzone żeberka wieprzowe! Mają dużo tłuszczu i kolagenu idealnych do wędzenia. Najlepszym drewnem do żeberek jest zaś drewno z jabłoni. Jedyną ich wadą jest to, że aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, muszą być one odpowiednio przygotowane. Nie można po prostu wyjąć ich z opakowania i wrzucić do wędzarni ogrodowej - trzeba wpierw usunąć membranę, która ciągnie się wzdłuż tylnej części żeberek. Musisz też najpierw gotować je przez kilka godzin, a dopiero później uwędzić. Pamiętaj też, że temperatura w wędzarni ogrodowej podczas ich wędzenia nie powinna przekraczać 100 º C.

Mostek wołowy z wędzarni domowej

Mostek wołowy w zwykłej formie jest twardy i prawie bez smaku. Ale w wędzarni domowej staje się wilgotny i aromatyczny. Prawidłowo uwędzony mostek smakuje jak skrzyżowanie naprawdę dobrej pieczonej wołowiny i steku. Potrzeba ok. 2-4 godzin na kilogram. Po uwędzeniu pokrój go cienko i połóż w misce wypełnionej gorącym sosem barbecue.

Drób z wędzarni ogrodowej, czyli wędzenie indyka

Wędzony indyk jest najbardziej popularny w USA. Ma on smakowitą, wilgotną i jędrną konsystencję oraz kremowo-słodki smak, który przybiera smak drewna dymnego podczas jego wędzenia. Przed włożeniem go do domowej wędzarni należy najpierw  umieścić go w solance. Wędź indyka w temperaturze ok. 100 ° C przez 1 h na kilogram mięsa.

Dziczyzna

Zwykle dosyć suche, mięso z jelenia można przekształcić w pyszne danie dzięki wędzarni ogrodowej. Najlepiej będą smakować jego łopatki i polędwiczki. Sekret idealnego smaku polega na zostawieniu mięsa w solance na noc. Dziczyznę należy wędzić z użyciem drewna dębowego lub z wiśni.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback

H1  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Proin luctus sed nunc in rutrum. Pellentesque suscipit consequat tortor, non ultrices ante aliquet id. Aliquam porta semper pharetra. Proin nec lobortis arcu. Maecenas pellentesque massa nec leo pulvinar, sed auctor libero suscipit. Nulla facilisi. Proin eget vulputate risus, ac congue enim. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc consequat aliquet justo, sit amet porta ipsum ullamcorper vel. Etiam eleifend arcu vitae leo sodales, sed porta enim iaculis. Suspendisse eget eros eget ipsum pharetra bibendum vel eu lorem.

Contact us

  • KORONO
  • Wschowa

hand_made.png