Wędzenie mięsa - jaki rodzaj mięsa wybrać do wędzarni ogrodowej?

Wędzenie mięsa - jaki rodzaj mięsa wybrać do wędzarni ogrodowej?

Wędzenie jest powolnym procesem gotowania, podczas którego wykorzystuje się dym, aby dodać smaku i zmiękczyć mięso. Wędzenie mięsa czy ryb uznawane jest niemalże za sztukę, co nie znaczy, że ten styl grillowania jest niedostępny dla zwykłych entuzjastów w ich własnym ogródku! Aby jednak móc się rozkoszować pysznymi wędzonymi przekąskami, musisz wiedzieć, jakiego rodzaju mięso wybrać.

Wędzarnia ogrodowa a wędzenie mięsa

Proces wędzenia mięsa zajmuje czasem nawet 20 godzin, dlatego wiele dobrych, chudych kawałków mięsa wysycha i staje się... niejadalne.

Kawałki mięsa, które uważamy za "złe" lub niskiej jakości o wiele lepiej radzą sobie z tak długim procesem wędzenia. Mięso pełne tkanki tłuszczowej i tkanki łącznej to najlepszy wybór. Po wędzeniu w wędzarni ogrodowej staje się ono delikatne, aromatyczne i pyszne. Dzieje się tak z powodu rozkładu kolagenu i jego zamianie w cukry, które podkreślają smak mięsa i utrzymują jego wilgotność.

Jakie mięso wybrać do domowej wędzarni?

Jak już wspomniano, niektóre rodzaje mięs dużo bardziej nadają się do wykorzystania w wędzarni ogrodowej  niż inne. Warto zobaczyć, jakie mięso będzie najlepsze do samodzielnego wędzenia. Jest to ważne przede wszystkim na początku, gdyż porażki w wędzeniu na tym etapie mogę skutecznie zniechęcić do dalszych eksperymentów. Wędzarnia ogrodowa może dać wiele frajdy, ale wymaga też trochę nauki i cierpliwości. Skorzystaj  z naszych porad i rozpocznij swoja przygodę z wędzeniem.

Wieprzowina, żeberka wieprzowe - idealny wybór do wędzarni ogrodowej

Delikatna, wilgotna i soczysta, wędzona w wedzarni domowej wieprzowina to najlepsze mięso na całym świecie. Smak jest słodkawy, a tekstura tego mięsa jest łagodnie żylasta, delikatna, bardzo wilgotna i niezbyt tłusta. Najlepsze części wieprzowiny do wędzenia to żeberka, łopatki i podudzia, ewentualnie nawet cała świnia (jeśli jest niewielkich rozmiarów i zmieści się do wędzarni ogrodowej). Jedyne, o czym musisz pamiętać to powolne (minimum 14 h) wędzenie mięsa wieprzowego w niskiej temperaturze (ok. 90 ° C).

Na szczególne uznanie zasługują wędzone żeberka wieprzowe! Mają dużo tłuszczu i kolagenu idealnych do wędzenia. Najlepszym drewnem do żeberek jest zaś drewno z jabłoni. Jedyną ich wadą jest to, że aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, muszą być one odpowiednio przygotowane. Nie można po prostu wyjąć ich z opakowania i wrzucić do wędzarni ogrodowej - trzeba wpierw usunąć membranę, która ciągnie się wzdłuż tylnej części żeberek. Musisz też najpierw gotować je przez kilka godzin, a dopiero później uwędzić. Pamiętaj też, że temperatura w wędzarni ogrodowej podczas ich wędzenia nie powinna przekraczać 100 º C.

Mostek wołowy z wędzarni domowej

Mostek wołowy w zwykłej formie jest twardy i prawie bez smaku. Ale w wędzarni domowej staje się wilgotny i aromatyczny. Prawidłowo uwędzony mostek smakuje jak skrzyżowanie naprawdę dobrej pieczonej wołowiny i steku. Potrzeba ok. 2-4 godzin na kilogram. Po uwędzeniu pokrój go cienko i połóż w misce wypełnionej gorącym sosem barbecue.

Drób z wędzarni ogrodowej, czyli wędzenie indyka

Wędzony indyk jest najbardziej popularny w USA. Ma on smakowitą, wilgotną i jędrną konsystencję oraz kremowo-słodki smak, który przybiera smak drewna dymnego podczas jego wędzenia. Przed włożeniem go do domowej wędzarni należy najpierw  umieścić go w solance. Wędź indyka w temperaturze ok. 100 ° C przez 1 h na kilogram mięsa.

Dziczyzna

Zwykle dosyć suche, mięso z jelenia można przekształcić w pyszne danie dzięki wędzarni ogrodowej. Najlepiej będą smakować jego łopatki i polędwiczki. Sekret idealnego smaku polega na zostawieniu mięsa w solance na noc. Dziczyznę należy wędzić z użyciem drewna dębowego lub z wiśni.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback