Jak wędzić ryby w wędzarni ogrodowej - kilka ważnych porad

Jak wędzić ryby w wędzarni ogrodowej - kilka ważnych porad

Wędzenie ryb jest jedną z najstarszych metod ich konserwowania. Na długo przed pojawieniem się lodówek i zamrażarek, nasi przodkowie nauczyli się używać soli i dymu, aby powstrzymać psucie się ryb i zakonserwować je. Dziś wędzenie ryb nie jest już konieczne, ale nadal pozostaje popularną metodą ich przygotowywania oraz dodawania dymnego smaku rybom takim jak łosoś, tuńczyk, pstrąg, jesiotr czy sum. Sprawdź, jak wędzić ryby w wędzarni ogrodowej.

Wędzenie ryb - jakie rodzaje ryb wybrać do domowej wędzarni?

W zasadzie w wędzarni ogrodowej można wędzić każdy rodzaj ryb bez względu na to, czy jest to ryba tłusta, czy chuda. Do wędzenia nadają się ryby w całości, w dzwonkach lub filety (koniecznie ze skórą). Najpopularniejszymi wędzonymi rybami są pstrągi, makrele, łososie, dorsze i węgorze. Najważniejszą rzeczą przy wyborze ryb do wędzenia, jest używanie świeżych ryb.

Wędzenie ryb solanka

Chcąc przygotować wędzone ryby w swojej wędzarni ogrodowej, należy najpierw włożyć je do solanki. Czym jest solanka? Jest to roztwór wody i soli, w którym moczy się ryby przed wędzeniem przynajmniej przez 6 godzin, trzymając je w chłodnym miejscu, np. piwnicy czy lodówce. Kawałki ryby o grubości 4 cm lub więcej powinny być w solance przez 8 do 12 godzin. W przypadku cieńszych kawałków wystarczy 6-8 godzin.  

Chude ryby wymagają ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g. Jeśli chcesz uwydatnić ich smak, zastąp część wody białym winem lub dodaj trochę pieprzu, brązowy cukier lub jakąkolwiek przyprawę, którą lubisz z rybami.

Możesz też zdecydować się na solenie na sucho, które polega na natarciu ryb solą. Dlaczego należy solić ryby? Niesolone ryby szybciej się psują i są po prostu mało smaczne.

Wędzenie ryb na gorąco w domowej wędzarni ogrodowej

Wędzenie na gorąco jest łatwiejsze i szybsze niż wędzenie na zimno, należy jednak wiedzieć, że ryby wędzone na gorąco mają krótki termin przydatności do spożycia i muszą być schłodzone lub zamrożone.

Wyjmij rybę z solanki i wypłucz ją dokładnie pod zimną wodą. Delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i odczekaj godzinę, aż wyschnie - wpłynie to na zwiększenie jej twardości, a także utrudni spadanie z haka. Następnie włóż ją do wędzarni ogrodowej. Powinieneś utrzymywać niską temperaturę palenia, poniżej 65 ° C przez pierwszą godzinę lub dwie, wtedy ryba będzie miała więcej czasu na wchłonięcie aromatu dymu. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę w wędzarni domowej do 95 ° C. Ryba powinna być rozgrzana do 75 stopni.

Jakiego drewna użyć przy wędzeniu ryb?

Prawie każdy rodzaj drewna nadaje się do wędzenia ryb. Eksperymentuj, aby znaleźć smak, który lubisz najbardziej. Możemy polecić drewno z olchy, jabłoni i wiśni. W razie potrzeby dodaj więcej zrębków drewna w trakcie procesu wędzenia, w zależności od tego, jak mocny chcesz uzyskać smak dymu. Pamiętaj, aby nie wkładać do wędzarni domowej całkiem mokrego drewna, ponieważ nadmiar pary może sparzyć ryby, zamiast je uwędzić.

Wędzone ryby stanowią świetny posiłek lub przystawkę, ale również mogą być idealnym składnikiem wielu świetnych przepisów. Spróbuj połączyć mięso z wędzonego pstrąga z kremowym serkiem, czosnkiem, solą i pieprzem, a stworzysz wyjątkowy dodatek do krakersów - finger food na imprezę gotowe! Samodzielne wędzenie w domowej wędzarni daje mnóstwo możliwości, zgłębiaj tajniki tej sztuki, a na pewno niejednokrotnie zaskoczysz swoich gości samodzielnie przygotowanymi smakołykami.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback