Jak dbać o kociołki żeliwne i inne naczynia z żeliwa?

Jak dbać o kociołki żeliwne i inne naczynia z żeliwa?

Jeśli jesteś już dumnym nowym właścicielem patelni, garnka czy kociołka żeliwnego powinieneś się dowiedzieć, jak o nie dbać. Naczynia żeliwne wymagają nieco odmiennej pielęgnacji niż inne kuchenne sprzęty. Oto przewodnik pielęgnacji, czyszczenia i przechowywania żeliwa dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem w żeliwnych kociołkach na ognisko czy patelniach!

Mycie naczyń żeliwnych

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest umycie kociołka żeliwnego gorącą wodą z płynem do naczyń. Może to być nieco zaskakujące, ponieważ niektórzy uważają, że płyn do naczyń szkodzi żeliwu. Jednak prawda jest inna - trochę mydła i wody przy pierwszym myciu nowego naczynia żeliwnego pozwoli usunąć pozostałości fabryczne lub kawałki rdzy, jeśli zakupiłeś używaną patelnię. Po pierwszym myciu należy dokładnie opłukać i wysuszyć naczynie. Przy późniejszym użytkowaniu nie musisz bać się czyścić swojego żeliwnego kociołka! Szczotka jest kluczem do niezawodnego czyszczenia.

Sezonowanie kociołka żeliwnego

Sezonowanie to sposób na zabezpieczenie żeliwa, a także stworzenie nieprzywieralnej powierzchni. Umyj naczynie, dokładnie osusz, a następnie nanieś na nie ręcznikiem papierowym cienką warstwę smalcu lub oleju roślinnego zarówno wewnątrz, jak i zewnątrz. Powtórz to kilka razy.

Przechowywanie żeliwnych garnków i kociołków do gotowania

Po pierwsze - Twój garnek żeliwny powinien zawsze być suchy, zanim włożysz go do szafki lub zawiesisz na haku. Do przechowywania patelni żeliwnej świetnie się sprawdzi ręcznik papierowy włożony w jej środek. Będzie wchłaniał wilgoć i chronił powierzchnię.

Naczynia, kociołki żeliwne - codzienne użytkowanie

Po pierwszym czyszczeniu, sezonowaniu i dowiedzeniu się, jak przechowywać żeliwo, prawdopodobnie zechcesz w końcu coś ugotować w swoim kociołku żeliwnym. Te kilka porad pomoże Ci w tym i uczyni codzienne korzystanie z kociołka żeliwnego, jak i z innych naczyń żeliwnych przyjemnością.

  • Nie bój się jaj, pomidorów ani ryb - można je przyrządzać w naczyniach z żeliwa, chociaż wymaga to trochę wiedzy i praktyki, ale nie bój się próbować.

  • Używaj delikatnych przyborów, najlepiej wykonanych z drewna, silikonu i gumy. Okazjonalnie możesz sięgnąć po metalowe sztućce, ale postaraj się tego unikać, w szczególności, gdy jeszcze budujesz warstwę sezonowania.

  • Nie przechowuj żywności w żeliwie - jest to nieodpowiednie i dla kociołka do gotowania i dla jedzenia.

  • Po gotowaniu (i wystygnięciu naczynia) natychmiast oczyść je z resztek jedzenia, używając szczotki lub skrobaka.Unikaj także moczenia żeliwa.

  • Jeśli musisz jeszcze dokładniej oczyścić kociołek żeliwny, przetrzyj jego wnętrze kilkoma łyżkami soli i olejem rzepakowym naniesionym za pomocą ręcznika papierowego, a następnie opłucz i wytrzyj do czysta.

  • Po wysuszeniu patelni czy garnka możesz ponownie pokryć je cienką warstwą oleju (mniej więcej jedną łyżeczką).

Czy żeliwo rdzewieje?

Żeliwo niestety jest narażone na ryzyko pojawienia się rdzy, na szczęście prawidłowa jego pielęgnacja zapobiega temu problemowi. Jeśli jednak na Twoim kociołku żeliwnym pojawi się rdza, w prosty sposób usuniesz ją solą.

Dbaj właściwie o swoje naczynia żeliwne i ciesz się niesamowitym smakiem potraw. Wypróbuj kociołki na ognisko i kociołki węgierskie - znajdziesz je na naszej stronie!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback