Kociołki węgierskie - co je charakteryzuje, co można w nich przygotować?

Kociołki węgierskie - co je charakteryzuje, co można w nich przygotować?

Posiadając ogród, a także palenisko do rozpalania ognia, warto zaopatrzyć się w kociołki żeliwne, Posiadając takie naczynie, możesz nie tylko piec chleb i kiełbaski na ognisku, ale także przygotować różnorodne i aromatyczne dania. Jednym z rodzajów kociołków są kociołki węgierskie, które doskonale sprawdzają się w gotowaniu na ogniu. Sprawdź, co je cechuje oraz jakie potrawy możesz w nich ugotować.  

Kociołki węgierskie - co je cechuje

Naczynie to stanowi rodzaj kociołków żeliwnych. Oznacza to, że taki kociołek wykonany jest z żeliwa szarego. Materiał ten, pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła wewnątrz garnka, a także pozostawia ciepło przez długi czas. Dzięki temu tak dobrze sprawdza się podczas gotowania na ognisku. Kociołki węgierskie wykonuje się także ze stali nierdzewnej, która posiada podobne właściwości, co żeliwo. W ofercie naszego sklepu dostępne są także tego typu kociołki, pokryte emalią, która ma za zadanie zapobiegać przywieraniu składników do ścianek naczynia, a także ułatwia jego konserwację i czyszczenie, umożliwiając mycie kociołka detergentami.

Kolejną cechą charakterystyczną kociołków węgierskich jest ich specyficzny kształt, który ułatwia odprowadzanie ciepła po całym naczyniu i ma bardzo duży wpływ na proces gotowania, a także jego finalne efekty. Standardowe kociołki są owalne, ich średnica jest najmniejsza przy samym dnie i wzrasta wraz z wysokością naczynia. W zależności od przygotowywanego dania, w kociołku gotuje się z przykrywką lub bez niej. Stanowi ona ochronę przed zanieczyszczeniami z ogniska, jednak niektóre potrawy mają lepszy smak i aromat, kiedy gotuje się je bez przykrycia.

Kociołki węgierskie - jak w nich gotować?

Naczynia te doskonale sprawdzają się do przyrządzania dań na świeżym powietrzu. Stworzone są do gotowania na ognisku. Do tego procesu niezbędny jest trójnóg do postawienia nad ogniem, na którym należy zawiesić kociołek. To, jak szybko danie zostanie ugotowane, jest ściśle zależne od intensywności i wysokości płomieni. Odległość naczynia od ognia można regulować za pomocą prostego mechanizmu w trójnogu. Należy uważać na to, aby nie była ona zbyt mała, gdyż grozi to przypaleniem potrawy.

Co ugotować w kociołku węgierskim?

Kociołki doskonale sprawdzają się do gotowania dań jednogarnkowych, czyli takich, do których przygotowania potrzebne jest tylko jedno naczynie. Najbardziej popularne i najczęściej przyrządzane dania z kociołka to:

  • gulasz

  • leczo

  • zupa

  • potrawka

  • bigos (w odrobinie zmienionej formie, w porównaniu z tradycyjnym daniem)

  • duszone mięsa

Każdą z wymienionych wyżej przypraw można przygotować na wiele sposobów, tak aby danie miało niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Do dań i smakołyków przygotowywanych na ognisku warto korzystać z sezonowych składników. W porze jesiennej, bardzo dobrze sprawdzi się na przykład zupa z dyni. Podczas gotowania warto dodawać również produkty leśne, takie jak sok z brzozy, igliwie czy korę, które dodadzą jeszcze więcej aromatu i uczynią potrawy niepowtarzalnymi.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback