Kociołek żeliwny, palenisko, trójnóg - w co się warto zaopatrzyć do ogniska w ogrodzie?

Kociołek żeliwny, palenisko, trójnóg - w co się warto zaopatrzyć do ogniska w ogrodzie?

Urządzenie ogniska w przydomowym ogrodzie to świetna atrakcja i urozmaicenie wieczorów w ciepłych miesiącach roku. Zgromadzenie bliskich i przyjaciół w jednym kręgu, wokół tańczących płomieni, stwarza niepowtarzalną i niezwykle przyjemną atmosferę. Rozpalony ogień może także posłużyć do przyrządzenia różnorodnych i aromatycznych potraw. Z pewnością przyda się wówczas kociołek żeliwny - sprawdź, jakie powinien mieć cechy oraz co jeszcze będzie potrzebne.

Rozpalenie ognia

Pierwszą i najważniejszą rzeczą, w którą trzeba się zaopatrzyć, aby zorganizować ognisko w ogrodzie, to palenisko. Jest ono bardzo ważne, aby rozpalony ogień był pod kontrolą, a płomienie nie wydostały się poza wyznaczoną przestrzeń, nawet w przypadku silnych podmuchów wiatru. Odpowiednie palenisko umożliwia także rozpalenie ognia o płomieniach odpowiedniej wielkości i wysokości, które są niezbędne, aby przyrządzać potrawy z pomocą kociołka żeliwnego czy rusztu.

Trójnóg - podstawa gotowania i grillowania

Aby rozpalony ogień mógł posłużyć nie tylko do pieczenia chleba i kiełbasek na kijach oraz ziemniaków w żarze, warto zaopatrzyć się w trójnóg. Jest to stojak posiadający trzy nogi oraz specjalny uchwyt, na którym można umieścić ruszt lub kociołek żeliwny. Ważne jest, aby trójnóg wykonany był z wysokiej jakości materiału. Najbardziej polecane są te modele, które, które malowane są metodą proszkową, dzięki czemu są odporne na żar ognia oraz unoszący się wokół dym. Ponadto, odpowiedni trójnóg powinien posiadać wygodny i łatwy w obsłudze mechanizm regulacji, który pozwala w prosty sposób ustawić optymalną wysokość rusztu lub kociołka.

Kociołek żeliwny - naczynie do gotowania

Posiadanie kociołka umożliwia przyrządzanie na ognisku różnorodnych potraw. Umożliwia podsmażanie i gotowanie produktów. Powinien być wykonany z żeliwa, dzięki któremu ciepło wewnątrz naczynia rozprowadzane jest równomiernie, a także zostaje ono długo utrzymywane. Wykonanie kociołka z tego materiału gwarantuje także dobrą wytrzymałość naczynia, które będzie spełniało swoją rolę przez długie lata. W ofercie naszego sklepu dostępne są kociołki o zróżnicowanej pojemności, mające od 6 do 16 litrów, które pozwalają przygotować posiłek dla różnej ilości osób. Oferta zawiera także różne rodzaje kociołków: węgierskie oraz afrykańskie, które różnią się od siebie kształtem. Dostępne są także kociołki emaliowane, które pokryte są warstwą emalii, zapobiegającą przywieraniu potraw do ścianek, a także ułatwiającą jego czyszczenie. Posiadanie tego naczynia pozwala na przyrządzanie zup, gulaszu, potrawek czy duszonek na ognisku.

Grill

Oprócz kociołka żeliwnego warto zaopatrzyć się w grilla, który daje możliwość pieczenia i smażenia na ogniu. Pozwala połączyć tradycyjne ognisko z popularnym ostatnio grillowaniem. Ruszt, podobnie jak kociołek, można z łatwością zawiesić nad ogniem z pomocą trójnogu i sprawnie regulować jego wysokością, aby uzyskać optymalny poziom smażenia.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback