Filozofia grillowania - grill ogrodowy | Grillomaniak

Filozofia grillowania - grill ogrodowy | Grillomaniak

Takie grillowanie, jakie znamy dziś przyszło do nas z zachodu i od razu stało się dla nas czymś ważnym. W polskiej kulturze od razu zaskarbiło sobie pierwsze miejsce, jako najlepszy sport na lato. Grillowanie to zaraz po piłce nożnej nasz sport narodowy. Dlaczego tak bardzo kochamy grillować? Na to pytanie łatwo znaleźć odpowiedź. Jesteśmy narodem towarzyskim i rodzinnym. Każda wspólnie spędzona chwila jest dla nas ważna, a lato i grill to idealny moment na zacieśnianie więzów. Po zimie, kiedy mało kto ma ochotę na wychodzenie z domu i siedzenie w barze, wyciągamy sprzęt i nawet przy zimnym, wiosennym wietrze zaczynamy gotować.

Różne modele, jedno zastosowanie

Często zastanawiamy się, jaki model grilla wybrać. Węglowy czy na trójnogu? Odpowiedzieć wydaje się prosta, ale wcale taka nie jest. Wybór powinien być podyktowany kilkoma czynnikami. Wielkością naszego ogrodu, miejscem na ewentualny sprzęt, liczbą zaproszonych gości i naszym trybem życia- w zależności od tego, jak często podróżujemy i gdzie jeździmy. Przy dużej ogrodowej przestrzeni i można pokusić się o grill węglowy. Na takim grillu przygotujemy jednocześnie kilka dań. Mięsa, ryby, grillowane warzywa, kilka opcji jednocześnie. Jest to rozwiązanie, które sprawdzi się przy dużej rodzinie lub często organizowanych spotkaniach w ogrodzie. Jeśli mamy dużą altankę spokojnie może wstawić tam sprzęt. Jeśli dużo podróżujemy, a grillowanie to nasza pasja warto zainwestować w grill na trójnogu. Na wyjeździe trójnóg można postawić nad paleniskiem ogrodowym lub ogniskiem. Jego ogromną zaletą jest łatwy transport. Trójnóg łatwo się składa, a po złożeniu zajmuje mało miejsca. Nadaje się także do niewielkiego ogrodu. Wystarczy znaleźć stabilne miejsce i rozłożyć grill. Dodatkowo do grilla można wybierać rozmiary rusztów i kociołków węgierskich, dlatego coraz więcej osób przekonuje się do trójnogów.

Rozpalanie grilla

Rozpalanie grilla powinno odbywać się przy pomocy drewna z drzew owocowych, podpałki w kostkach lub węgla. Kolejnym krokiem jest odczekanie kilkunastu minut aż wszystko się wypali. Jedzenia nie należy kłaść na ogniu. Dym powinien podgrzewać nasze dania. Ważne, aby nigdy nie podlewać grilla benzyną. Substancje, które są wytwarzane przy spalaniu są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Drewnem, którego należy unikać jest drewno iglaste. Żywica przy wysokiej temperaturze nie tylko wytwarza różne związki chemiczne, ale także psuje smak potraw- jedzenie nabiera gorzkiego smaku.

Czyszczenie grilla

Po skończonym grillowaniu, zanim przystąpimy do czyszczenia grilla musimy odczekać aż ostygnie. W kolejnym etapie dokładnie myjemy ruszt. Tłuszcz z jedzenia należy dokładnie wymyć, aby przy kolejnym smażeniu nie psuł smaku potraw. Poza rusztem dokładnie należy sprzątnąć dno grilla. Wszystkie resztki i popiół wyrzucamy. Sprzęt najwyższej jakości posłuży nam dłużej jeśli będziemy o niego dbać. Obecnie na rynku można dostać środki do czyszczenia grilla, a także różne preparaty konserwujące. Zapewniają ochronę sprzętu i wydłużają jego trwałość.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback