Wędzarnie - jak zbudować? | grillomaniak.pl

Wędzarnie - jak zbudować? | grillomaniak.pl

Wędzenie to najlepsza metoda konserwacji jedzenia. Wędzonki są smaczne i pachną unikatowo. Przyrządzone za pomocą dymu jedzenie można przygotować samemu. Wystarczy, że wybierze się odpowiednią wędzarnię.

Jeśli nie czujesz się na siłach, by samemu ją zbudować, sprawdź oferty specjalistycznych sklepów z asortymentem do wędzenia. Jeśli dodatkowo posiadasz ogród, najlepsze będzie zakupienie wędzarni ogrodowej.

Wędzenie - zalety

Wędzenie w domu posiada wiele zalet. Do głównych należą zaoszczędzenie pieniędzy oraz wygoda. Domowa wędzarnia pozwala na wędzenie mięs i innych wyrobów w dowolnej chwili, niezależnie od pory roku. Po nabraniu wprawy, z pewnością dużą radość sprawi ci eksperymentowanie z metodami wędzenia. Przyrządzone w odpowiedniej wędzarni wyroby będą się niezmiennie cechować niepowtarzalnym aromatem i smakiem, który z pewnością doceni twoja rodzina i znajomi.

Wędzenie to pasja, którą łatwo się zarazić. Wędzonki są zdrowe, a przyrządzone własnoręcznie, pozwalają na wgląd w ich przygotowanie. Wędzenie to doskonała rozrywka dla całej rodziny. Dzięki wędzarni będziesz mógł się dzielić własnymi wyrobami z bliskimi.

Podstawą wędzenia jest posiadanie odpowiedniej wędzarni. Czy jednak lepsze jest jej zbudowanie czy zakupienie gotowej wędzarni?

Wędzarnie - jaką wybrać?

Istnieje wiele rodzajów wędzarni, jakimi dysponują sklepy specjalistyczne. Najczęstszym rodzajem wędzarni jest wędzarnia murowana, metalowa oraz drewniania. Wędzarnie dostępne na rynku różnią się od siebie rozmiarami i funkcjonalnością. Od ciebie natomiast zależy, jakie drewno wybierzesz do wędzenia. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne zbudowanie wędzarni, najprostsza będzie do wykonania wędzarnia drewniana.

Jeśli jednak zastanawiasz się nad profesjonalnym wędzeniem, najlepszym wyborem będzie zakup gotowej wędzarni. Jeśli dodatkowo dysponujesz przestrzenią, najlepszym rozwiązaniem będzie założenie wędzarni ogrodowej. Taka wędzarnia, wykonana z solidnego tworzywa posłuży na lata.

Wędzarnia ogrodowa pozwala na wędzenie:

  • drobiu,

  • ryb,

  • mięsa,

  • serów.

Przyrządzone w niej za pomocą dymu potrawy będą smaczne i aromatyczne.

Wędzarnie ogrodowe - przegląd modeli

Najlepsza wędzarnia to taka, która zmieści się zarówno w ogrodzie jak i na tarasie. Dzięki temu będziesz mógł wędzić jedzenie w każdej porze roku w korzystnych warunkach.

Solidnie wykonane wędzarnie ogrodowe wykonane z wytrzymałej blachy i pomalowane na czarno metodą proszkową oraz zakonserwowane specjalnym olejem oferuje m.in. nasz sklep internetowy. Oba dostępne modele posiadają tylne ściany do regulacji ujścia dymu oraz zabudowane drzwi z przodu, pozwalające na regulację dopływu powietrza od dołu.

Oferowane wędzarnie ogrodowe różnią się rozmiarem i wagą. Oba modele posiadają termometr do 120 ℃ oraz cechują się wysoką jakością wykonania. Zestawy obejmują:

  • 2 drewniane kołki,

  • 6 dużych i małych haków,

  • siatka do wędzenia (na leżąco),

  • tacka (na tłuszcz),

  • rozpraszacz dymu,

  • popielnik.

Dodatkowo drugi model posiada dwie części: dolną (palenisko dla materiału palnego) oraz górną (komorę roboczą).

Wędzarnia ogrodowa to najwygodniejszy sposób na samodzielne wędzenie.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback