Kociołek węgierski a żeliwny | grillomaniak.pl

Kociołek węgierski a żeliwny | grillomaniak.pl

Kociołek węgierski a kociołek żeliwny - przepisy

Kociołki ogrodowe to nowoczesne i oryginalne naczynia do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Do wyboru mamy kociołki węgierskie oraz żeliwne. Sprawdźmy, czym się różnią i jakie dania warto w nich przygotować.

Kociołek węgierski a kociołek żeliwny

Kociołek węgierski jest wykonany z żeliwa lub z wysokiej jakości szlachetnej blachy nierdzewnej. Zawiesza się go nad ogniem na charakterystycznym trójnogu. Posiada właściwości, dzięki którym równomiernie rozprowadza oraz utrzymuje ciepło przyrządzanego jedzenia. Jest idealny do przygotowywania dań jednogarnkowych. Kociołek żeliwny, inaczej nazywany myśliwskim, wykonany jest z żeliwa, posiada także specjalną pokrywę. Świetnie nadaje się do duszenia mięsa. Produkty układa się w kociołku warstwowo, należy jednak pamiętać, aby na początku wyłożyć jego dno, np. liśćmi kapusty, które ochronią potrawę przed przywieraniem.

Akcesoria do kociołka

Wybór kociołka zależy od naszych potrzeb i dań, jakie chcemy w nim przyrządzać. Duży wybór kociołków węgierskich i żeliwnych znajdziemy na stronie sklepu Grillo Maniak. Do kociołka powinniśmy dokupić specjalny trójnóg. Jest to konstrukcja, na której zawiesimy nasz kociołek. Trójnóg umieszczamy nad ogniskiem lub paleniskiem. Palenisko ogrodowe jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem. To specjalna misa, w której rozpalamy ogień. Jest bezpieczna, lekka i z powodzeniem możemy umieszczać ją na każdej powierzchni. Efektownie będzie prezentowała się w ogrodzie, jak i na tarasie.

Węgierski gulasz w węgierskim kociołku
Składniki:
  • 1,5 kg mięsa gulaszowego

  • 20 dag słoniny

  • 20 dag boczku

  • 2 cebule

  • 2 pietruszki

  • 2 marchewki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina kminku, sól, pieprz

  • przecier pomidorowy

  • papryka zmielona (1 łyżka ostrej, 2 łyżki słodkiej)

  • 3 papryki czerwone, lub każda w innym kolorze

Przygotowanie:
Do kociołka wrzucamy słoninę, gdy będzie stopiona dodajemy pokrojoną cebulę z boczkiem, czosnkiem i kminkiem. Dodajemy mięso gulaszowe, dosypujemy pieprz, według własnych preferencji, oraz paprykę w proszku. Zalewamy wodą, tak aby przykryła składniki i dusimy około 40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę i dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość solimy do smaku. Pod koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy dla zabarwienia potrawy. Smacznego!

Pyszna grochówka z kociołka żeliwnego

Składniki:                                              

  • 500 g grochu łuskanego

  • 800 g żeberek wędzonych

  • 500 g ziemniaków

  • 500 g kiełbasy

  • 300 g wędzonego boczku

  • włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule )

  • 3 łyżki majeranku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 5 kulek pieprzu

  • 1 kostka rosołowa

Groch płuczemy i odcedzamy. Do kociołka, umieszczonego nad ogniem, wlewamy wodę do połowy wysokości. Następnie dodajemy pokrojone, wędzone żeberka oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Garnek przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na około 30 minut. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach odkręcamy garnek, dodajemy warzywa i wcześniej podsmażony i pokrojonym boczkiem oraz kiełbasę. Całość mieszamy, wsypujemy groch, majeranek i doprawiamy zupę do smaku. Od tego momentu często mieszamy naszą grochówkę, aby nie przywarła do dna. Gotujemy wszystko około 20 minut, po czym zajadamy ze smakiem. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback