Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów na stworzenie bogatej listy imprezowych dań. A czy Ty już wiesz czym zaskoczysz swoich gości? Jeżeli jeszcze nie do końca sprecyzowałeś swoje menu, zawsze możesz dyskretnie podpytać uczestników spotkania o ulubione warzywa i potrawy lub zaczerpnąć inspiracji tutaj. Może skusisz się na improwizację i stworzysz własne kulinarne kompozycje?
I. Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Ziemniaki faszerowane pieczarkami z dodającym pikanterii sosem czosnkowym to jedna z potraw jaka może pojawić się na imprezowym stole. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby się nimi zajadać, zwłaszcza kiedy podane są w tak oryginalny sposób. Wystarczy mieć do dyspozycji ok. 8 średnich ziemniaków, które należy przekroić na pół, wydrążyć i skropić wewnątrz oliwą. Tak przygotowane wypełnia się drobno posiekanymi i doprawionymi pieczarkami. Ziemniaki piecz w folii do miękkości, a wyłożone na talerze polej wyrazistym czosnkowym sosem.
Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu - potrzebujesz 2 główki czosnku, 3 łyżki gęstego jogurtu oraz 1 łyżkę śmietany. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu i śmietany, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Według uznania można dodać również koperek, który urozmaici nieco smak sosu. Warto zrobić go godzinę przed podaniem, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
II. szparagi z serem
Innym pomysłem na szybkie wegetariańskie danie z grilla są szparagi z serem. W pierwszej kolejności nie zapomnij ich dokładnie oczyścić z twardych części. Pieczenie pojedynczych szparagów może być trudne, więc dobrym pomysłem będzie kiedy ułożysz je po kilka sztuk obok siebie i następnie przekłujesz dwoma drewnianymi patyczkami. Następnie pokryj szparagi oliwą oraz solą i piecz je z każdej strony po kilka minut. Tak przygotowane, jeszcze gorące warzywa posyp serem np. parmezanem.
III. kolby kukurydzy grillowane w liściach
Daniem niespodzianką mogą być kolby kukurydzy grillowane w liściach. Przed położeniem kukurydzy na ruszcie, pamiętaj, aby dokładnie ją wypłukać. Uważaj, by nie odrywać liści, które otaczają kolby. Będą stanowić znakomitą osłonę przed żarem, sprawią, że kukurydza idealnie się upiecze, zachowa aromat, a poza tym będzie efektownie wyglądać na talerzu. Do wnętrza możesz delikatnie dodać soli oraz masła, by smak kukurydzy był jeszcze bardziej wyrazisty. Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć Ci smacznego!
0f3591ce6e https://wakelet.com/wake/8f5wEtPVDpVqEBhYJKFKH
https://wakelet.com/wake/rairh1hIfq7B5T5ET9zv1
https://wakelet.com/wake/tJaQ99P8LL3EHd6x4WYtF
https://wakelet.com/wake/qrSURX53KAJZz9AC3iO1k
https://wakelet.com/wake/8-FxdS7glLb9plYLITaoZ
https://wakelet.com/wake/jqSD97mdpGi8lJH2sFOjP
https://wakelet.com/wake/SRNvYrkIKzk-qHiAqeLMW
https://wakelet.com/wake/jn3Ybm62A6qeSy94XbnE-
https://wakelet.com/wake/QK1Fh0Tl-UDo7hd3eW0Mo
https://wakelet.com/wake/vkaaEjZ02_4b7uP7o_yz5
https://wakelet.com/wake/tDWjsddjjaPlhb3B_ZXYN
https://wakelet.com/wake/8IMcOKXOg8nsbPNJEegbb
https://wakelet.com/wake/gcqllzmpO5QcgejcC6Ste
https://wakelet.com/wake/1ZpGTXkc_ikZ1yQvIv7rz
https://wakelet.com/wake/y7CBZow47B2F5PWvBrpkP
https://wakelet.com/wake/2XIOwT0E-swbbEoGoHwv4
https://wakelet.com/wake/GwRF6gkvpRtmPwTvOq_2s
https://wakelet.com/wake/70ktsvmq8WtPwJvKo8J2s
https://wakelet.com/wake/ZAMcNNOxWI_ap63_0lJw5
https://wakelet.com/wake/tilaiOi3k0dZEAQkTjStU