Kociołek emaliowany - w jaki sposób przyrządzić w nim potrawy na ognisku?

Kociołek emaliowany - w jaki sposób przyrządzić w nim potrawy na ognisku?

Ognisko w ogrodzie to nie tylko ogromna frajda i niezwykłe umilenie wieczoru oraz wprowadzenie odpowiedniego klimatu. To również doskonały sposób na przyrządzenie pysznych i aromatycznych posiłków i  wcale nie jest tu mowa o tradycyjnych kiełbaskach pieczonych na patyku, lecz o bardziej skomplikowanych i naprawdę rozmaitych potrawach. Do gotowania i smażenia na ogniu najlepiej sprawdzi się kociołek emaliowany. Sprawdź, dlaczego warto go używać, i w jaki sposób z niego korzystać.

Jak gotować na ogniu? Co jest niezbędne?

Nie ma mowy o żadnym ogniu, a tym bardziej gotowaniu na nim, bez odpowiedniego i bezpiecznego paleniska. To podstawowa rzecz, jaką należy posiadać, aby zacząć myśleć o gotowaniu w ogrodzie. Kiedy masz już zabezpieczone miejsce do rozpalenia ognia, z pewnością przyda się specjalny stelaż - trójnóg wykonany z odpowiedniego materiału, który stanie nad ogniskiem, aby zawiesić na nim kociołek emaliowany, w którym odbywać się już będzie samo gotowanie.

Dlaczego kociołek emaliowany?

Warstwa emalii pokrywająca ściany kociołka żeliwnego nie jest elementem koniecznym do tego, aby gotowanie na ogniu było możliwe. Istnieją także kociołki, które wykonane są bez wykorzystania emalii. Jej dodatek jednak, pozwala na przygotowanie posiłku na ogniu, bez przywierania potrawy do ścianek naczynia. Jest to bardzo duże ułatwienie zarówno w procesie gotowania, jak i późniejszego czyszczenia kociołka. Naczynie pokryte warstwą emalii można bowiem myć za pomocą detergentów, podobnie jak wszystkie inne garnki oraz naczynia używane w domu. Kociołki emaliowane, wykonane z wysokiej jakości materiałów dostępne są w ofercie naszego sklepu.

Jak gotować w kociołku emaliowanym?

Chcąc gotować w kociołku, zacznij od rozpalenia ognia. Kiedy nad paleniskiem uniesie się odpowiedniej wielkości płomień. Ustaw trójnóg, a następnie umieść na nim naczynie. Aby zacząć gotowanie, wlej do kociołka wodę i zaczekaj, aż będzie się gotować, a następnie dodaj potrzebne składniki. Możesz także od razu umieścić w garnku produkty potrzebne do gotowania, wszystko zależy od tego, jak wygląda przepis, według którego gotujesz. Podczas gotowania pamiętaj o tym, aby przykryć naczynie specjalną, żeliwną pokrywą, która nie tylko ochroni potrawę przed przedostaniem się do niej zanieczyszczeń i popiołu z ognia, ale również nada całemu daniu odpowiedni aromat i smak, gdyż przykrywa podczas gotowania zatrzyma zapach wewnątrz kociołka, nie pozwalając na jego ulatnianie i rozprzestrzenianie się.

Smażenie na ogniu

Na ogniu możesz nie tylko upiec kiełbaski, czy kartofle, wrzucając je do żarzącego się paleniska, ale także ugotować, a nawet usmażyć posiłek. Smażenie składników jest możliwe przy wykorzystaniu kociołka emaliowanego, który zapobiega przywieraniu potraw. Przed rozpoczęciem smażenia, dodaj do naczynia trochę tłuszczu, może być to na przykład olej roślinny, aby uniknąć przypalenia się składników. Kiedy już to uczynisz, możesz umieścić produkty w  naczyniu i rozpocząć smażenie. Wiele dań i zup, które można przygotować na ogniu, wymaga także podsmażenia niektórych ze składników.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Wide range of products

14_dni_zwrotu.png

14 days to return the goods

darmowa_dostawa.png

Kostenlose Lieferung

opinie.png

99% positive feedback